Haziran ayına girdik. Haziran ayı futbol ayı 2010 yılının. 10 gün kaldı büyük turnuvaya. Kara kıtadaki turnuva açıkcası biraz futbol adına sönük geçicek gibi bir his uyandırıyor içimde. Eserde yazmaya kalkışırsam Dünya Kupasına geçiş yaparım burda. Eskisi gibi yazma istediğim feci derecede azalmış durumda, nedendir hiç bilmiyorum.
Dünya kupası için ilk yazı görsel açıdan, sahada oynanan futbol kadar göze hitap eden konu formalara dalalım. Kimisi için anlam teşkil etmesede, benim için sahada oynanan futbol kadar önemli formalar. Futbolsuz geçen yaz aylarının en güzel heyecanı yeni formalar, kim ne giyecek acaba diye, tabi bu fikir beni bağlar orası ayrı konu. Grup grup dalalım konuya. Lets Go.
A Grubu
Uruguay'dan başlamak gerekirse, Puma bu yıl Afrika takımları dışında olanları aynı kalıba dizdiğini söylemekte fayda var. Afrika'yıda aynı kalıba soktu ama her ülkenin kendine has özelliği simgeli forma politikasını devam ettiriyor. Uruguay dediğim gibi Afrika dışında kalan kalıptan, ama forma üzerindeki güneş simgeleri bayraktaki güneşe gönderme olduğu aşikar. Meksika'ya gelecek olursak, forma üzerindeki balık pulunu andıran parlak desenlerin anlamını bulamadım, ama forma benim hiç hoşuma gitmedi. Heleki geçen yıl giyilen o güzelim Aztek izli yarım kollu forma olunca, gözüm bunu görmüyor açıkcası. Güney Afrika forması, kumaş üzerinde ülkenin bayrağının şeklini taşımakta. Bayrağı belirten çizgiler, Konfederasyon Kupasında kullanılan Komanya isimli toptaki şekilleri barındırmakta. Fransa için ise denecek birşey yok aslında. Her yıl aynı şekil, her yıl aynı klasiklik. Bizim senelerdir istediğimiz ve bu yıl olan bayrak şeritli forma modeli gibi, adamlar bunu her yıl kullanıyor. Milli simge oldu belkide bir yerde. Taa Platini'li zamandan kalma birde. Bu yıl Adidas formalarında yeniliğe gitti aslında. Dikkatli bakmaya gerek bile yok hani. Sahada 2 tip forma göreceksiniz. Birisi adamın üstüne tam yapışmış şekilde, diğeride normal bildiğiniz forma halinde. Futbolcuları içlerine giydiği performans amaçlı atlet tarzı badileri forma olarak uyarladılar yani. Forma üzerindeki siyahımsı renkte şeritlerdende anlaşılır olacak zaten. Bu konuda aslında bilgim yok, bunlar tamamen götten sıktığım şeyler, mazur görün :D
B Grubu
Artık kısa kısa geçmekte fayda var, A Grubunda yazdık yazcağımızı. İlk Nike formamız Güney Kore'nin. Nike'de bu yıl nostalji akımı var, Adidas ve Umbro'da bu oldukça gözlenmekte zaten. Ama Güney Kore formasına bakınca nostalji değilde, logosunda bulunan kaplanın tüylerindeki desenleri belirten izli bir çalışma olmuş. Arjantin'e gelince 1. forması klasik çubuklu özelliğini taşımakta. 2. forması ise 1986 yılında Maradona'nın damgasını vurduğu ve efsane olduğu İngiltere maçında giydiği formaya itafen yapıldığı apaçık ortada. Aslında bu 2 forma direk 86 Meksika'da şampiyon olan formaların tekrarı niteliğinde. Nijerya, klasik düz yeşil, saçma sapan stildeki Adidas forma ile mücadele edecek. Yunanistan ise aynı Nijerya gibi söylenecek pek birşeyi yok açıkcası. Bundan bir öncce giydikleri bayrak desenli forma buna 1000 basar nitelikte.
C Grubu
Amerika'nın giyeceği formalar, tarihlerindeki en sansasyonel başarının sebebi olan Belo-Horizonte zaferinin, yani 1950 Dünya Kupasın'da İngiltere karşısında aldıkları 1-0'lık şok edici galibiyeti aldıkları gün giyilen formaları andırması. Kaderin cilvesi bu olacakki, ABD 1950 mucizesinin formasını giyerken İngiltere 1966 yılında kupayı kazandıkları formanın en yakın yeniden yapımı olan bu formalarla oynayacaklar. Eski formalardan hangisi bu kez kazanacak acaba. İngiltere'nin bu turnuvada giyeceği bu formalar, bence tarihlerindeki yada Umbro tarihinin en süper formaları. Çok basit ve sade olabilirler belki ama bir forma bu kadar buram buram retro kokamaz. Benim için turnuvadaki en güzel formaların ilk sırasındadı beyaz ve kırmızı İngiltere forması. Cezayir ise, ilk grupta bahsettiğim Puma'nın Afrika kalıbındaki ilk forması. Dediğim gibi ülkenin lakabı olan Çöl Tilkisi, sağ omuzda fileli olan kısımda işlenmiş biçimde. Slovenya'nın forma tarzı artık klasikleşmiş halde, birde Nike'nin artık saçma sapan düz forma yapıp bir tek renklerini değiştirdiği günleri geçiyor olmasıda buna etken. Uzun lafın kısası, formanın ortasındaki şekil görenin direkt işte bu Slovenya forması demesine sebep olur, güzelde olur.
D Grubu
Almanya ile başlamak gerekirse Euro 96'yı kazanan takımın giydiği formanın en iyi benzeri dersek yalan olmaz. Ki hangi Almanya forması çirkinki. Avustralya konusunda pek bilgim olmadığından birşey demesem iyi olur ama Kewell'a yakışacağı kesin. Gana ise klasik Afrika Puma'sı ile sağ omuzda Siyah Yıldızlar lakabını destekleyen yıldız simgesiyle karşımızda. Sırbistan'da ise Danimarka bayrağı vari şekil karşımızda. Ama bayrağa göre ters. Federasyon logosunda kırmızı zemine beyaz artı var ama formada aynı şekilde değil.
E Grubu
Danimarka Dinamiti takımın lakabı. Formada yan yana çizgiler 11 tane. Herbir futbolcuyu temsil ediyor falan. Adidas'ın hikayesi bu yönte. Hollanda forması bana Fransa 98'de giyilen formayı anımsatmakta. Hemen hemen aynı gibi. Japonya için Adidas her zaman diğer takımlardan farklı olan şekiller kullanmakta. Kalıp aynı olsa bile. Diğer senelerde giydiği formaları incelerseniz eğer bu dediğimi çok daha iyi anlayabilirsiniz. Forma üzerindeki desenler çök iyi oturmuş halde. Kırmızı İngiltere'den sonra en iyi forma bence. Kamerun, düz yeşil forma, sağ omuzda aslan figürü ile Kamerun Aslanlarını tamamlıyor. Eski formalara bakıpta buna bakınca bir değişiklik gözleniyor. Puma logosu, Federasyon logosu ve aslan figürü. Aslan figürü artık modernize edilmiş halde. Eskimi yenimi derseniz eski derim.
F Grubu
Aynı kalıp ama şekil ve şemal itibariyle değişik bir İtalya forması. Açıkcası son dünya şampiyonu için kötü bir forma tasarımı. Heleki şortları, boksör şortu gibi, iğrenç. Formanın gövdesindeki anlamsız şekil ise ne anlama geliyor bilgisi olan varsa lütfen aydınlatsın. Deplasnman forması olan beyazda aynı şeklde mavi tamamlıyarak iğrençliğini korumakta. Geçen yıl giyilen beyazın eline bakalım hangi forma su dökecek. Bulursam alıcam zaten o beyazı ahtım var. Paraguay kısmında klasik çubuklu ve Slovakya forması, özensiz düz kalıp forma şeklinde. Yeniz Zelanda içinde aynı şeyleri söylemek doğru olur. Düz kalıp, ver giysinler şeklinde olan siyah bir forma. Tek teselli olan ülkenin tek gururu olan All-Blacks lakaplı rugby takımının formasını andırıp simsiyah olması.
G Grubu
Nedenini anlamadığım halde her turnuvada Brezilya'nın aynı şekilde Nike'nin düz kalıp formalarını giymesi. Tamam tarihe bakıncada aynı formaları görüyoruz. Tasarım dışında bilinen aha işte Brezilya forması diyeceğimiz forma. Kuzey Kore hakkında bilgi olmadığından pasaparolla diyorum burda. Portekiz'in kırmızı zeminde yeşil şeridininde ne anlam ifade ettiğini bilmiyorum. Bunuda bilen varsa açıklasın. Fildişi ise bildiğimiz Puma. Omuzda fil, lakap ve takım tanıtımını tam hale getiriyor.
H Grubu
İsviçre Puma'nın Afrika dışındaki kalıbından. Berbat yani. Honduras ve Şili için diyecek birşeyim yok. İspanya, ilk Avrupa Şampiyonu olduğu zaman giyilen Le Coq Sportif marka formayı andıran bir forma giyecek. Retro tam gaz. Ama bu retroyu bir tasarım güzelliğine dönüştürmek varken berbat etmişler. Ama İspanya konusunda en çok hoşuma giden kaleci forması. Zubizaretta'nın zamanında giydiği formanın harika bir benzerini giyecekler.
Turnuva dışında kalıpta hatırladığım süper 2 forma var. Birisi Rusya, diğeri ise sonunda özümüze kavuştuğumuz bayrak formamız ile biz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder