29 Temmuz 2010 Perşembe

Yeni Forma Zırıltıları

Parçalı, Arslan ve Mercan yada nam-ı değer 2289. Formaların nasıl olacağını biliyorduk az çok, hep girip zevkle okuduğumuz bloglar sağolsun. Parçalıyla başlayalım yazıya, aslında başlanılcak birşeyde yok, geçen yılki parçalı aynen devam yani. Çoğu yerde yazdığı gibi hemfikir olduğum konu var şu parçalı hakkında. Galatasaray forma tarihindeki en kötü parçalı. Bana göre şahsen en güzel parçalı eveli sezon giyilen parçalı. Hani kavgalı derbinin sezonu diyeyimde ayıksın millet. O parçalıdan daha güzel bir parçalı çıkmadığı takdirme forma almam, ki birde 92 lira yeni formalar, parçalı hariç. Lütfen indirim, her sezon bindirim yapmayın, lütfen. Ligin 2. yarısında TT Arena'ya geçince, Ali Sami Yen stadı anısına çubuklu forma giyilecek, yani ocak gibi yeni forma çıkacak. Yazı başında dediğim gibi işte bloglardan öğrendiklerimiz bunlar. ASY'nin ilk açıldığı zaman Galatasaray'ın giydiği o sezonki çubuklu formaya ithafen yani. Şöylede bir saçmalık söz konusu aslında. Madem ASY anı forması, neden TT Arena'ya geçince? Barcelona Camp Nou'nun 50. yılı için eveli sene anı formasını giydi, Arsenal Highbury'de son sezonunda o stadda giyilen ilk Arsenal formasının modernize halini giydi, yani formalar o stadlarda giyildi. Niçin bizimkisi ASY değilde TT Arena'da yani. Kabul edin gerçekten bir iş yapmak istiyorsunuz ama bi bokta düzgün beceremiyorsunuz, gerçekten böyle yani. Birde işin şu kısmı var. Kimi insanlar ne gördüklerini aslında göremezler. Çoğu kişi böyle, bu durumda yani. Parçalı formadan bahsediyorum hala. Kimisi hala üstüne basıla basıla söylenmesine rağmen;
- aa parçalı formaya bak geçen yılki gibi yapılmış ne gerek vardı aynı tip yapılmasına,
- üzerinde ince detaylar var,
- yeni parçalı çok güzel olmuş,
vede aslında en güzel tarafıda gerizekalı Fotomaç gazetesinde bulunmaktadı bugün. Parçalıyı yeni çıkarılmış gibi lanse etmişler. Küfür yazacaktım ama vazgeçtim.

Arslan formaya geçelim. Aslan değil Arslan, dikkatinizi çekeyim hemen, uzatmadan resmi sitenin açıklamasını copy + paste sayesinde aktarayım;

" Galatasaray Spor Kulübü yıllardır Türk Sporuna önemli katkılar yapmakta ve her spor branşında “ ARSLAN” lakabıyla adını en iyi şekilde temsil etmektedir. Bu formamızı ARSLAN FORMA olarak adlandırmamızın sebebi 1916 yılından 1936 yılına kadar 20 yıl aralıksız ve 268 kez Galatasaray için sahalarda yer alan ve 10 yıl boyunca kaptanlık bandını taşıyan Arslan Nihat olarak anılan Nihat Bekdik tarafından bize kazandırılan simgedir.

12 yaşında, Galatasaray Lisesi öğrencisiyken genç takımda forma giymeye başlayan Nihat Bekdik futbolla sınırlı kalmadı; atletizm, yüzme, binicilik ve kürek sporu da yaptı. Üç adım ve yüksek atlamada Türkiye rekorlarının da sahibi olan Bekdik, yüzmede rekorlar kırmış, binicilik alanında da kendisini göstermiş bir sporcuydu. Atlantik Okyanusu’nu aşan ilk Türk yelkenlisinde yine O vardı. "Arslan" isimli yelkenlisi ile yelken yarışlarındayken, Boğaz’ı yüzerek geçme yarışlarında da şampiyonların arasındaydı.

Bekdik’e Arslan unvanı, mücadeleci futbolculuğundan dolayı seyirciler tarafından verildi. Arslan Nihat 'ın öğrettiği Galatasaraylılık ruhu, Baba Gündüz’ den Turgay Şeren’e ve Metin Oktay’a kadar devam edip günümüze kadar ulaştı.

Rivayete göre kaptan olarak sarı kırmızı takımda oynadığı yıllarda eşofmanının yakasına taktığı arslanlı bir rozet, zamanla ARSLAN kişiliği ile bütünleşti ve onun ardından tüm futbolcular yakalarına aynı rozeti takmaya başladı, Galatasaray’ımızın ARSLANLAR diye anılmasına vesile oldu. “Arslan Forma”mızla, sporcu, mücadeleci ve örnek kaptanımızı minnetle anıyor, gücümüzü simgeleyen bu formamızı Arslan Nihat’a ithaf ediyoruz. "

Yani neymiş, buymuş, anlamış olduk bunu buradan. İnce özelliği geçtisek görünen detaya dalalım. Aslında daha formaları dünya gözüyle görmeden ellemeden bunları yazmak aslında içime sinmiyor ama yazmamakta sinmiyor. Elleşip koklaşıncada yazıcam zaten buralara. Formanın arkasından başlamak istiyorum. Yeni fontlarımız hayırlı uğurlu olsun ilk önce. Forma arkasında numaraların yeri ilk bakışta Galatlar logosunu andırmakta. Değil ama o gibi sanki, madem yaptınız böyle bir güzellik üst kısmı neden düz tutmuşsunuzda neden ortasının ucunu siriltip Galatlar logosunun aynısını yapmamışsınız ey aklı selim, kafası çok çalışıpta o dizayn ekibinin başına geçmiş insanlar, ama gerçekten aklınızı mantığınızı sikeyim, please ;)
100. yılımızda umbro salağı vardı başımızda. Ozamanlar şimdiki gibi ultrasüpersonik sade güzel formalar yapmıyorlardı. Herkez büyük merakla 100. yılımızdaki formaları bekliyordu. Puma'nın Beşiktaş için yaptığı 2 harika 100. yıl formasından sonra neden bizimkide öyle güzel olmasın diye düşünüp dururken, umbro önümüze çubuklu forma çıkarmadımı. Ulan bu takım sarı kırmızı parçalı değilmiydi ezelden beri, ne alaka 100. yılda çubuklu. Aslında bu kadar yüklenmemekte yarar var. Bu kulübün forma kültürü hiç olmadı olmayacakta. Siz Fenerbahçe'nin Kadıköy'ü bırak deplasman maçlarında bile mümkün mertebe çubuklusundan vazgeçtiğini gördünmü? tabikide hayır, sanırım demek istediğimi okuyan arsa ki allah razı olsun o sensen eğer anlamışsındır. Yani konuya gelmek zorunda olduğumu hissetmek gerekirse 100. yıldaki o çubuklu umbro rezaletinden sonra ( ah be rahmetli Özhan başkan kusura bakma ama en kötü şeyler neden sende oldu ) adidas ile anlaşıldı ve devre arasında 100. yıl parçalısı çıktı. Asıl kuruluş renklerimizle bezeliydi o güzelim forma. Formanın ortasında logomuzdaki G ve S harfleri içinde ligde oynadığı yıllar yazılıydı, siyah renkliler normal sezonlarımız, kırmızyla yazılı olan tarihler ise şampiyon olduğumuz seneleri anlatmaktaydı ve asıl en güzeli G ve S harflerinin içinde Galatasaray'ın ilk kadrosunun resmi vardı. Ve bu güzelim formanın bu süper detayları üzerinde amına koydumunun avea'sının nal gibi reklamı duruyodu. Resim olduğu bile karamboleydi yani. İşte Arslan forma ile bu konunun 2 saatlik yazı sonucu bağlaması güzelim aslan motifinin aynı duygularla amına koydumunun Türk Telekom reklamıyla heba olması. Formaya dikkatlice bakın, uzun zaman sonra taraftarların çok sediği bir formanın nasıl ve ne halde sikildiğini göreceksiniz. Bunu yapan insanlar nasıl dizayn eder gram anlamıyorum artık. Formada güzelim aslana Türk Telekom tecavüzü var ya. Ama her halükarda tecavüzdende zevk almak zorunda olduğumuzu unutmayalım, en güzel formamız budur, ekmek yoksa pasta yiyin beyler.


Veeeee Mercan formamız. Pembeydi, somondu derken meğersem mercanmış formamızın adı. Hatta işi biraz daha ileri götürüp geçen yılki mor formaya giydirilen 2288 kılıfından yola çıkılarak bunada 2289 kılıfı giydirilmeye çalışılmakta, ki yemezler artık hemde bokunu çıkartmayın yani. Mercanmış, somonmuş falan pembe işte aq ne yani körmü bu insanlar. Geçen yıl mor forma ile başlayan garip renkli 3. forma anlayışı bu sene pembeyle devam etti ama seneye giyilecek yumuşak renk kalmadı sanırsam. Neyse ciddileşmek gerekirse hep dediğim gibi satış için çıkarıldı zaten bu formalar ama bu yazıda paso yazdığım gibi bu kulüpte bu işleri bu renkleri belirleyen kişinin gerçekten ta aq. Şu formaya baktıkça sinirleniyorum ya koskoca Galatasaray'ı her sezon siz taşşak geçirtmek zorundamısınız ki. Haldun Üstünel'in bile başkan olmamasına rağmen transferler sonucu başkandan önde olduğu için istifa ettirtiğinizi herkez biliyor ve bu böyle morla pembeyle devam edecekse tarihteki en rezil yönetim siz olacaksınız. Yarın Avrupa Ligi bilmem kaçıncı playoff turunda OFK Belgrad ile Ali Sami Yen'de maçımız var. Bu maça tabiikide parçalıyla büyük ihtimal çıkmayacağız, neden çıkalım biz Fenerbahçemiyiz, neden çıkalım bizde satış önde olduğu için gram forma kültürümüz yokki. Kesin pembeyle, pardon somonla, off amaan mercan formayla oynarız. Satılsın para lazım, renk önemli değil, arma yeter ama yetmiyor aq işte. Neyse kapatalım forma konusunu, elleyip görene kadar durulalım. Ama şu formada logonun yanındaki aslan kabartmasıda kelebek gibi duruyor abi ya, sevemedim, hazedemiyorum ben bu formayı. Yapanın, çıkartanın, pembe fikrini ortaya atanın ta ellerine sağlık.

* sabah gelen edit : demedimmi pembe formayla oynıcaz diye.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tarihten Bir Sayfa

Blog Widget by LinkWithin