28 Ağustos 2009 Cuma

Europa League'de Rakipler


GALATASARAY

2 temsilcimizde hemen hemen iyi gruplara düştü diyebiliriz, işallah bu dediğimiz havada kalmazda rahat bir şekilde gruptan çıkmamızıda görürüz. İlk olarak galatasaray'ın grup değerlendirmesinle başlamak gerekir. Geçen yılki malum beklenmeyen Hamburg faciası sonucunda belkide daha üst turlara çıkacaktı Galatasaray, ama belkide nasip bu seneye belki. Şaka bi yana sempati duyduğum Panathinaikos'la aynı gruba düştük. Panathinaikos'u değerlendirmek gerekirse geçen salı akşamı Atletico Madrid'e elenerek şampiyonlar ligi kapısından döndüler, belkide bu dönüş Fenerbahçe'nin Europa League kurasında 1. torbada olamamasının nedeni.


1908 kuruluşlu Atina kulübü ülkemizde en son Fenerbahçe ile oynadığı Uefa kupası maçı için gelmişti. Zaten o maçta benim aklımda kalan Kill For You grubunun yunanlılar için açtığı "İstanbul since 1453" pankartıydı. Bu sezon şampiyonlar ligi ön eleme turlarıyla başlayan avrupa serüveni Sparta Prag'ı eledikten sonra Atletico Madrid'e elenerek buraya geldiler. Maçlarını 71.000 kişi kapasiteli Atina Olimpiyat stadında oynuyorlar. Taraftar gruplarından bahsetmeye gerek yok sanırsam, futbolun içinde olan zaten Gate 13'ü bilir. Kısaca anlatmak gerekirse onları kapalı salonda meşale şov yapan grup dersem belki anlatmış olurum. Yoncalar bu transfer döneminde Olympiacos'tan Leto, Benfica'dan Katsouranis ve Sunderland'den Djibril Cisse'yi kadrolarına kattılar.

3. torbadan gelen rakibimiz Romanya'nın köklü takımlarından Dinamo Bükreş oldu. Geçenlerde Stadyumları en iyi atmosferi olan stadlar sıralamasında Dinamo stadı ilk 10 içindeydi. Romanya ligi başlayalı 4 hafta oldu ve Dinamo 2 galibiyet, 1 beraberlik ve 1 mağlubiyetle 7 puanla 3. sırada. Bu yıl UEFA Avrupa Ligi’ne Play – Off turundan katılan Dinamo Bükreş, Çek Cumhuriyeti’nden Slovan Liberec ile eşleşti. Bu eşleşmede, sahasında oynadığı ilk maçta 2 – 0 gerideyken çıkan olaylar nedeni ile müsabaka yarım kalmış ve Bükreş ekibi hükmen 3 – 0 yenik sayılmıştı. Deplasmandaki mücadeleyi 3 – 0 kazanan Dinamo Bükreş penaltı atışları sonucunda 9 – 8’lik sonuçla gruplara kalmaya hak kazandı.Galatasaray ile Dinamo Bükreş ilk olarak 1955-56 sezonunda eşleşti ve Dinamo Bükreş Galatasaray'ın avrupadaki ilk rakibiydi.

Bu yıl 100. yıllarını kutlayan Sturm Graz ile eşleşmek belkide son torbadan çekilecek en iyi takımlardan biri olarak görüyorum ben ama önümüzde Helsingborg, Tromso ve Metalist gibi örnekler dururken pekte dediğimin arkasında duramıyacam gibi. Strum Graz'ı aslında 2000-2001 Şampiyonlar ligi gruplarından hatırlıyoruz. Maçın son dakikalarına doğru gruptan 1. çıkmaları için 2-2'lik beraberlik kendisine yeten Sturm ve aynı skorunda bize yarayıp bizimde gruptan 2. olarak çıkmamız için her iki takımda kendi sahasına çekilip kimi oyuncuların oturduğunu hatırlıyorum. Bu sezon Europa League'ye 2. ön elemeden katılan Sturm Siroki Brijeg, Petrovac ve Metalist Kharkiv'i eleyerek gruplara kaldı. Geçtiğimiz sezon Avusturya ligini 4. sırada tamamladılar. Maçlarını 15,400 kişilik UPC Arena'da oynuyorlar.

17 Eylül
Panathinaikos - Galatasaray

1 Ekim
Galatasaray - Sturm Graz

22 Ekim
Galatasaray - Dinamo Bükreş

5 Kasım
Dinamo Bükreş - Galatasaray

3 Aralık
Galatasaray - Panathinaikos

16 Aralık
Sturm Graz - Galatasaray

FENERBAHÇE

Türk takımlarının en şanslı kura çeken takımı açık ara Fenerbahçe'dir zaten. Bugünde bunu kanıtlamış oldular tekrardan. 2. torbadan kura çekimine girmesine rağmen nispeten iyi takımlarla eşleşti diyebiliriz şimdilik.

Maçlarını 27,500 kişilik Steaua satdında oynayan Bükreş temsilcisinin en büyük başarısı 1986 sezonunda kazandığı Avrupa Şampiyon Kuküpler Kupası. Uefa kupasında yarı finale kadar geldiler şimdiye kadar. Geçen yıl Şampiyonlar ligi önleme turunda Galatasaray ile eşleşmişler Alisamiyen'deki 2-2 biten maçtan sonra Bükreş'te 1-0 yenerek Şampiyonlar ligi gruplarına kaldılar.

3. torbadan belkide çekilen zor takımlardan birini çekti Fenerbahçe. Özellikle son 2 yıldır çıkış içindeler. İngiliz Steve McClaren'ın çalıştıdığı Twente geçen sezon ligi 2. olarak tamamladı. 1965 yılında kurulan ekip maçlarını 24,500 kişi kapasiteli De Grolsch Veste Enschede stadında oynuyor. Transfer döneminde geçen yıl takımın en önemli oyuncularından biri olan Arnautovic'i Inter'e sattılar. Hollanda liginde bu sezon geride kalan 4 haftada topladığı 10 puanla zirveyi Feyenoord ile paylaşmakta.

4. torbadan gelen Moldova temsilcisi Sheriff takımına yabancı değiliz açıkcası. 2 yıl önce Şampiyonlar ligi ön elemede Beşiktaş ile karşılaşan ekip elenmişti. Moldova'nın Tiraspol kentinde 1997 yılında Sheriff firması tarafından kuruldu. Avrupada tabiikide hiç bir başarıları bulunmuyor. Bu sezon Şampiyonlar ligi elemelerinden avrupa macerasına katılan Sheriff, Inter Turku ve Slavia Prag'ı elemesine rağmen Olympiacos'a elenmekten kurtulamadı. Ülkesinde 9 sezondur şampiyon olan takımın gruptan çıkma şansı benim gözümde bulunmamakta.

17 Eylül Perşembe- Saat 22.05
Fenerbahçe – Twente

1 Ekim Perşembe
FC Sheriff – Fenerbahçe

22 Ekim Perşembe
Steaua Bükreş – Fenerbahçe

5 Kasım Perşembe
Fenerbahçe – Steaua Bükreş

2-3 Aralık 2009
Twente – Fenerbahçe

16-17 Aralık 2009
Fenerbahçe – FC Sheriff

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tarihten Bir Sayfa

Blog Widget by LinkWithin