10 Kasım 2009 Salı

The Royal British Region

The Royal British Region. Neden mi bahsediyorum, geçtiğimiz hafta herkez görmüştür İngiltere'de oynanan tüm maçlarda formadaki gelincik simgesini. Bu ilk gördüğümüz değildi tabikide, önceden de maçlarda bazen görür olmuştuk bu simgeyi. İşin aslını öğrendiğimizde keşke bizde böyle bir oluşum içine girsek, keşke bizde formalarımıza böyle bir logo koysak dedim içimden. Royal British Region, yani şehit çiçeği yani İngiltere'deki bu vakıf 1920 yılında savaşta ölen İngiliz askerlşerine ve ailelerine destek amacıyla kurulan bi vakıf, yaralananlara yardım ediyor, ölenler için tören düzenleniyor. Ve her sene çeşitli zamanlarda anma zamanı çerçevesinde dünyanın en çok izlenen liglerinden olan Premier ligdeki takımlar bu şehit çiçeğini formalarına takıyorlar. Bir nevi pazarlama stratejisi yada toplumsal bilinç, aslında her şekildede yorumlanabilir.
Peki olayı bizim tarafımıza çevircek olursak eğer, dünyanın en sağlam ve güçlü ordularından biri bizimkisi, bundan hiç şüphe yok. Peki bu İngilizlerin yaptıkları neden bizde sadece " şehitler ölmez vatan bölünmez ", siyah bant ve saygı duruşuyla oluyor sadece. Bizde neden yok böyle bi oluşum. Saygı duruşu diyorum ama affola saygı duruşundan çok saygısızlık duruşuda diyebiliriz, o bir dakikalık ara deplasman takımının arsız seyircisinin kendini gösterme dakikası desek daha doğru olur aslında.
15 şehit vermişiz, ülke bu olayla büyük yasta. Bu iç burkan olayın hemen ertesinde Moldova ve Yunanistan ile milli maç var. Federasyonda bu iki maça siyah forma ile çıkma düşüncesi var, ciddi anlamda. Tabikide kırmızı - beyaz ülkemizin dünya arenasına siyah formala çıkması için izinler gerek. İşin olması için Başbakan'ın onay vermesi ve konunun ciddi bir şekilde UEFA'ya iletilmesi gerekiyor. Sonuç herkesin bildiği gibi hüsran, baştan savma bi devlet lobisi ve hazır cevap olarak "UEFA izin vermedi" vızırtısı. Eee madem böyle konuların futbola karışmasını istemeyen UEFA, İngiltere ve İskoçya'nın geçen yıl bazı milli maçlarında şehit çeçeğini kullanmalarına izin verdi ???

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tarihten Bir Sayfa

Blog Widget by LinkWithin